KAPCSOLATFELVÉTEL

Üdvözöllek, Kozma Fatime vagyok! Megtisztelő, hogy meglátogattál a blogomon keresztül! Ha a témával kapcsolatban bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, az alábbi elérhetőségeken veheted fel velem a kapcsolatot: tel.: 06-70-314-2555 e-mail: kozma.fatime@gmail.com

Testápolás=Mérgezés?!?

Epstein professzor, a Rákmegelőző Szövetség elnöke azért harcol, hogy lássanak végre napvilágot, milyen veszélyt rejtenek azok az anyagok, amik nap mint nap körülvesznek minket. Ebben a témában Te is érintett vagy, ha szoktál tisztálkodni! Ha nem veszel tudomást a tényekről, a végén fizetni fogsz érte - az egészségeddel, az életeddel! A döntés azonban a Tiéd - a TE egészséged a Te kezedben van!

Archívum

Interjú egy Bionom Hatóanyag Elemzővel...

2009.06.11. 20:58 - Mérgező a fürdőszobád!

Gyerekkoromtól rengeteg allergiát analizáltak nálam, és tinédzser koromra derült ki, hogy én nem a hagyományos dolgokra vagyok allergiás, mint virágpor, parlagfű, kutyaszőr, macskaszőr, satöbbi, hanem a szintetikus anyagokra, a színezékekre, a mesterséges anyagokra és a tartósítószerekre.

 

Tehát nekem ki kellett alakítanom egy olyan tudatos életet, hogy ezeket elkerüljem. Mint kozmetikus, ez elég nehéz, mert ugye, mint tudjuk a legtöbb kozmetikum ezeket az anyagokat tartalmazza. Tehát nekem, az elmúlt 23 évemben, amióta kozmetikusként praktizálok, meg kellett keresnem azokat a szereket és anyagokat, amik nem tartalmazzák ezeket, és ezért végeztem el 2005-ben egy Bionom Hatóanyag Elemző tanfolyamot, aminek alapján tulajdonképpen már teljesen hivatalosan bármilyen cégnek bármilyen szervezetnek ki tudom elemezni a termékét, hogy az vajon jó nekünk vagy rossz.

Kevesen tudják, hogy a bőrön át való felszívódás méreganyagok tekintetében 50%-al nagyobb, mint az emésztőrendszeré. Ennek kapcsán  egy rákkutató professzor a következőket mondta:

 

„sokszor, kevésbé lenne veszélyes a kozmetikumainkat megenni,
mint magunkra kenni”.

 

Na, most amit megeszünk, azt elkezdték szabályozni, amit felkenünk azt viszont még nem. Nekem van egy nagyon-nagy bánatom. A rendszerváltás utána beáramlott ide mindenféle termék. Én már a rendszerváltás előtt is kozmetikus voltam és nagyon meg voltam elégedve az akkori termékekkel. Most nevet nem mondok, de aki elég idős az emlékszik rá, hogy mennyi minden csodadolog szűnt meg itt Magyarországon, vagy olvasztották be egy hatalmas multicég berkeibe és aztán el is tüntették nagyon hamar. Gátlástalanul megjelentek a világ minden szegmenséből hatalmas nagy mennyiségben különböző szerek és termékek, amiknek nyomon-követhetetlen a bevizsgálása is gyakorlatilag.

A káros hatóanyagokat 4 csoportba szoktuk osztani. Az első, ami nagyon káros a szervezetre, azok a kőolajszármazékok. Sokan nem is tudják, hogy mik azok a kőolajszármazékok, mert a cégek, nagyon ügyesen, úgy tüntetik fel a doboz hátulján az összetevőknél, hogy mineral oil vagy minerál olaj vagy ásványi olaj, amiről ugye sokan azt hiszik, hogy ásványi anyag, az biztos nagyon jó a bőrünknek, de ha egy kicsit visszaemlékeznek a 7-es, 8-os kémia tanulmányaikra, akkor ugye rádöbbenhetünk arra, hogy a világon egy darab ásványi olajunk van, az a kőolaj.

Tulajdonképpen abból szintetizálják, ami:

-  1, nem szívódik fel a bőrbe.

-  2, eltömíti a pórusokat,

- 3, azáltal, hogy eltömítette a pórusokat egy olyan szaru megvastagodást eredményez a bőrön, hogy elkezd beteg rendszerként működni a bőr, tehát megszűnik a bőrnek az öngyógyító szerepe és jönnek a bőrproblémák. Hogy kiszárad, begyullad, viszket...

Van még egy nagyon nagy csoport, ami nem éppen hasznos a kozmetikai termékekben, amit én csak úgy szoktam hívni, hogy függőségi anyagok. Ez egy nagyon érdekes történet, ugyanis a kozmetikai cégek haszonérdekeltségűek, ezért sok termékükbe belekevernek egy olyan anyagot, ami függővé teszi a bőrünket. Említenék egy példát: gyártanak olyan szemránckrémet, ami csodálatosan kisimítja a bőrt, de ha 2-3 napig nem kenjük föl, akkor pergamenszerűen össze fog ugrani és őrült ráncos lesz. Ennek következtében minden hölgy azt hiszi, hogy ez azért van, mert ez egy olyan csodálatos termék, hogyha ő ezt nem használja akkor azonnal olyan lesz a bőre, hogy valami borzalom, és rohan a boltba és vásárolja meg a következő tégellyel.

Megdöbbentő tény, de ilyen nem csak szemránckrémben van, hanem majdnem minden kozmetikum-szegmensbe kevernek függőségi anyagokat.

Nagyon kevesen tudják, hogy a kiskereskedelmi forgalomba hozott termékeknél van egy olyan szabály, hogy 5%-nál magasabb hatóanyag tartalma nem lehet. Na most sokan megkérdezhetnék, hogy miért?  Ez azért van,mivel kiskereskedelmi forgalomban kapható, tehát bármilyen nagyáruház polcáról bárki berakhatja az önkiszolgáló kosarába, ezért nem vállalják a felelősséget azért, hogyha véletlenül rossz bőrre veszi meg. Mert ugye a valódi, jó hatóanyag arra a bőrre jó, amire azt kitalálták. Ha másik típusú bőrre veszi meg az ember, akkor ott lehet, hogy ártani fog. És ezért mindenbe, csak maximum 5%-ban teszik bele, ami annyi, mint halottnak a csók. Tehát, amennyit nem árt, annyit nem is használ.

Vegyük a fáradtságot, fordítsuk meg a termékeket és nézzük meg az összetevőket! Ahogy megtanultuk az élelmiszereknél, hogy melyik E nem jó és melyik E jó, úgy igen is meg kell tanulni a kozmetikumoknál is, hogy mik azok az anyagok, amik ártalmasak!

A tanulmány körutam során betévedtem egy nagyon népszerű drogéria láncolatba és pár samponnak leírtam az összetételét kíváncsi voltam, hogy vajon melyik jó. Megdöbbenve vettem észre, hogy találtam egy olyan korpásodás elleni sampont, amiben nem volt korpásodás elleni hatóanyag, viszont volt benne 3 féle ragasztó. Azért hat olyan gyorsan …, mert visszaragasztja korpát!

Leragasztja a korpát, ezért nem hullik és csak ragasztja-ragasztja-ragasztja az évek folyamán, amitől majd elhal a fejbőr és kihullik a hajunk. Na most az hagyján, hogy ragasztót találtam benne, de.. Találtam benne sósavat - na most ezen elgondolkoztam, hogy mit keres a samponban a sósav???

De a poénos rész most következik. Találtam benne szúnyogriasztót és molyirtót …

… a molyirtónál röhögtem, mert ez valóban kettő az egyben (2 in 1), mert ha hajat mosunk akkor majd beülünk a szekrénybe és akkor a bundába majd nem mennek bele a molyok!

A gloxal nevezetű szer, egy hullakonzerváló szer. Ha bemegyünk egy hullaházba, akkor ott ezt a gloxal nevezetű szert használják arra, hogy akit nem temetnek el azonnal, egy kicsit még tovább maradjon meg a hidegen.

Érdekes, hogy a  gloxalt  nagyon sok ránctalanító krémben is megtaláltam!?

Beszélnék még egy pillanatra egy nagyon érdekes dologról, ami minden olyan kozmetikai szerben bent van, ami habzik. Ennek a vegyületnek a neve sodium-lauril-szulfat, illetve van ennek egy módosulata, amit úgy hívnak, hogy sodium-lauret-szulfat. A víz után, a legmagasabb koncentrátumban található ezekben a tusfürdőkben, samponokban, fogkrémekben. Ha valaki bemegy a gyógyszertárba és azt mondja, hogy ő sodium-lauril-sulfatot akar vásárolni, akkor nem adnak neki, mert akkora veszélyességi anyag. De ha mégis valahonnan szerez róla egy papírt, hogy ezt megveheti, akkor körülbelül egy ilyen 25 centis listát adnak hozzá, hogy mire kell vigyáznia.

Szembe, nyálkahártyára ne kerüljön - ami már eleve egy samponnál, egy fogkrémnél elkerülhetetlen -, mert vakságot okoz, károsítja a nyálkahártyát, fehérje-károsító hatású, olyan erős mosó-aktív anyag, hogy annyira szárítja a bőrt, hogy véres repedezésig kiszáríthatja. És had ne soroljam, ezek csak a legfontosabb dolgok. Idegméreg és sejtméreg mellette. Na most, aki otthon hallgatja ma ezt az adást, a zeneszünetben ballagjon be a fürdőszobájába, és fordítsa meg az ott található tusfürdőt és sampont. Szeretném, ha annyi 10 forintos gördülne be a pénztárcámba, ahányan meg fogják találni a sodium-lauret, vagy sodium-lauril-sulfat nevet a tusfürdőkben vagy a samponokban.

Van-e olyan megoldás, amivel nagyjából ki tudjuk védeni egyáltalán ezt a sok káros anyagot?

Az egyik az az lenne, hogyha ezeket a termékeket tudatosan nem vásárolnánk meg, mert akkor előbb-utóbb a gyártónak ugye nem érné meg gyártani. Tehát ő is vagy tisztítana a termékén, vagy pedig kivonná a forgalomból. Ez az egyik megoldás. A másik megoldás az, hogy ezeket a káros anyagokat a legtöbbször azért teszik bele a kozmetikumokba mert nagyon olcsók.  Én azt mondom, hogy ne sajnáljuk a pénzt egy olyan kozmetikumra, ami viszont egészséges. De, ugyan ezt a habzó anyagot, mondjuk, egy drágább hatóanyaggal érjük el, de az viszont nem árt a bőrünknek, a szervezetünknek. Azok a cégek, akik fel merték vállalni, hogy ezekkel a drágább hatóanyagokkal dolgoznak, azokat kellene nekünk felkutatni. Ez egy olyan műsor, hogy én itt nem mondhatok ki márkaneveket, de mindenképpen keresni kell a Bionom jelzésű termékeket (van ilyen honlap is egyébként Németországban, nem itt Magyarországon), valamint, ahogy el is neveztük ezeket, Tiszta Termékek. Tulajdonképpen van egy ilyen honlap is, hogy Tiszta Termékek.hu , ahol össze van gyűjtve a létező összes olyan cégnek a terméke, ami 95%-ban tiszta. És azért mondom csak, hogy 95%-ban, mert említettem az előbb, hogy van egy olyan törvényi szabályozás, hogy kereskedelmi forgalomba nem hozható olyan termék, amiben kötelezően nincs benne például tartósítószer. Na most, a valamit magára adó cég, az megpróbál olyan tartósítószert használni, ami a lehető legkevésbé káros az emberi szervezetre.

Én magamból indulok ki, engem az élet rákényszerített arra, hogy ezeket a dolgokat kikerüljem. És minden nőnek üzenem, hogy ki lehet. Tehát ne álljunk ott úgy tehetetlenül, hogy de jó, akkor mivel fürödjek, mit kenjek magamra? Mindenki megtalálja, ha egy kicsit utánanéz, hogy mik ezek a termékek, és én minden hölgynek azt javaslom, és minden úrnak is, hogy ne restellje a kozmetikai terméknek a hátulján elolvasni az összetevőket.

 

 

KŐOLAJ SZÁRMAZÉKOK a testápoló szerekben?!

2009.05.28. 00:21 - Mérgező a fürdőszobád!

 

 

 

 

 

 

 

A Frei Dosszié - Kozmetika Völgy című műsora feltárta, hogy a kozmetikai ipar hogyan "vezet" meg minket!

Nyilván egy kozmetikai cégnek sem azt diktálja az érdeke, hogy feltüntesse a termék hátoldalán: a termék kőolaj származékot tartalmaz.

Ezért különböző hangzatos neveket találtak ki a kőolaj származékokra, amiről azt hisszük - arra asszociálunk -, hogy ez valami nagyon jó anyag!

Nos, leplezzük le a kozmetikai cégek mesterfogásait!


Kőolaj származékok INCI megnevezésük alapján:

 

PETROLATUM

VASELINE vagy VAZELIN: becsapja az embereket az a tény, hogy ezt az összetevőt gyógyszertárban is lehet kapni. Csak arról feledkezünk meg, hogy ez egy "gyógyszeranyag bevivő", egy hordozó anyag. Nem szívódik fel! A gyógyszertári termékekre rá is van írva, hogy "lemosható vaseline alapban", vagyis rákenjük a bőrünkre, a hatóanyagot bedunsztolja a bőrbe, majd a vaseline-t le lehet mosni. A kozmetikai cégek becsapnak minket, mert a vaseline-t kémiai eljárással átalakítják úgy, hogy felszívódjon. De mit keres felszívódva a bőrben? Eltömíti a pólusokat.

PARAFFINUM LIQUIDUM vagy PARAFFIN OIL

CERA MICROCRISTALLINA: itt az újabb becsapás, mert mindenki arra gondol, hogy "mikro kristály" - ez valami nagyon speciális, nagyon jó hatóanyag. Pedig..., ugyanaz a kőolaj származék. Ettől lesz nagyon szép gyöngyházfénye a krémeknek!

MICROCRISTALLINA WAX: az eredeti wax méhviaszt jelent, ami egy természetes anyag rengeteg jó hatóanyaggal. Ez a megtévesztő az elnevezésben! Mivel előtte van az, hogy Microcristallina, gyakorlatilag azt jelenti, hogy MŰVIASZ! Nem méhviaszból van, csak úgy tűnik!

OZOKERIT

PETROL WAX

CERESIN

MINERAL OIL

ÁSVÁNYOLAJ

 

 

Miért veszélyesek a kőolaj származékok?

 

Egyrészt nem természetes, másrészt képeznek a bőrre egy olyan filmréteget, ami nem engedi a bőrünket lélegezni. Eltömítik a pólusokat, leszoktatják a bőrt a gondolkodásról ( gátolja a bőr képességét, hogy semlegesítse a méreganyagokat ). Elősegíti az aknét, legtöbb bőrgyulladásnak, bőrallergiának ezek a kiváltó okai, ugyanis nem lehet sterilen kitisztítani. Magukkal hordozzák a benzint, ami egyáltalán nem jó a bőrnek! Lassítja a bőr funkcióit, a sejtfejlődést, ezáltal idő előtti öregedést okoz!

 

Miben vannak kőolaj származékok?

Sajnos minden krémnek, testápolószernek ez az alapanyaga! Medöbbentő, a babaolaj 100%-a kőolaj származék!

 

Vizsgáld meg azon termékek összetevőit, amit jelenleg a fürdőszobádban, a konyhádban és a mosás során használsz!

Ne vegyél és ne használj olyan kozmetikumokat, sampont, fogkrémet, stb., amiben az egészségedre  káros anyagok vannak.

Ma már léteznek olyan termékek, amelyeket kifejezetten úgy állítanak össze, hogy ne tartalmazzanak  rákkeltő és méreganyagokat!

Előfordulhat, hogy ezek első ránézésre drágábbak, és valószínűleg nem lehet “kényelmesen” megtalálni őket a szupermarketek polcain, de ne felejtse el, hogy itt nem “lényegtelen apróságokról”, hanem potenciálisan maradandó egészségkárosodást, betegséget okozó mérgekről van szó.

Ezen spórolni nem érdemes - az egészségünk mindennél többet ér!

Cseréld  le fürdőszobád termékeit!


 

Tudni akarod az IGAZSÁGOT?

2009.05.19. 20:59 - Mérgező a fürdőszobád!

 

1988-ban - több, mint 20 évvel ezelőtt -  az amerikai OSHA (Occupational Safety & Health Administration) egészségbiztonsági szempontból bevizsgálta a kozmetikumokban található 2983 leggyakrabban előforduló hatóanyagot, és megállapította, hogy közülük

 

 • 884 súlyosan mérgező,

 • 218 meddőséghez vezethet,

 • 314 biológiai elváltozásokat okozhat,

 • 146 daganatokat okozhat, és

 • 376 bőr és szemirritációkat okozhat.

  Ami engem leginkább megdöbbentett az az, hogy ha ezeket a számokat összeadjuk, kiderül, hogy a bevizsgált anyagok TÖBB, MINT A FELE VALAMILYEN ELVÁLTOZÁST OKOZHAT A SZERVEZETÜNKBEN! S ne feledjük el, hogy ezeket a termékeket "testápolás"  (?) céljából használjuk! Ezek az anyagok a mai napig alkotói a vizsgált kozmetikumoknak!

 

Amikor először értesültem ezekről az információkról, gondolkodóba estem:

 • hogy lehet az, hogy a szakmai berkeken belűl már 20 éve tudnak a kozmetikai mérgezésről? 

 • Akkor mi miért nem tudunk róla? Miért engedik a hatóságok, hogy TUDATOSAN MÉRGEZZENEK MINKET?

   

Tovább kutattam a válasz után, de egyre lesújtóbb és sötétebb információkra bukkantam:

 

 

Edward Kennedy szenátor 1997. szeptember 5-én - az akkor hivatalban lévő amerikai elnöknek, Bill Clintonnak - írt leveléből idéznék egy részletet:

"...már 10 éve tudjuk, hogy kozmetikumaink minden harmadik alkotóeleme mérgező, mégsem tettünk eddig semmit ..." (Kennedy szenátor hivatalos honlapján a 1997-es, szeptember havi archívumban, Kennedy to Fight Cosmetics Regulations Changes Threatening Women címen volt található a teljes szöveg)

 

Milyen törvényi szabályozás van ezekre a vegyipari anyagokra vonatkozóan Európában, illetve az Európai Unióban?

 

A REACH elnevezésű rendelet ( Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals, 2003.10.29.), ami a 90-es évek végén, a zöld szervezeteknek a nyomására indult. A REACH pontosan azt jelenti, hogy Vegyi Anyagok Bevizsgálása és Engedélyezése, illetve ennek az angol nyelvű rövidítése. A 90-es évek végén elindult az a rendelet tervezet, hogy ha kihoz egy cég valamilyen új vegyi anyagot, akkor ne a hatóságnak kelljen azt bizonyítania, hogy a hatóanyag esetleg káros, hanem az előállítónak kelljen azt bizonyítania, hogy se egészségre se környezetre semmiféle káros hatása nincs az előállított vegyületeknek.

Nos, lássuk a tervezet tartalmát:

az 1981, illetve az ez előtt előállított termékek eleve kikerültek a rendeletből, (így a 100 ezer   vegyületből kb. 30ezer vizsgálandó vegyület maradt)

igazán komoly vizsgálat alá csak a 100 tonna/évnél nagyobb mennyiségben előállított szintetikus anyagokra kell bármi nemű vizsgálatot elrendelni

nagyon érdekes (!!!), sikerült azt elérnie "valakinek/valakiknek", hogy gyakorlatilag az egész kozmetikai szektor kikerült a rendelet hatálya alól

 

Mit ért el ez a kezdeményezés valójában?

Semmit!

Jelenleg is több ezer vegyület van forgalomban, amiről semmilyen hatásvizsgálat nem született! Sőt, a mai napig az emberek nagy többségének fogalma sincs arról mi mindennel ápolja a testét, illetve ez huzamosabb használat után milyen egészségügyi elváltozást idézhet elő nála!

Sajnos rá kellett jönnöm, hogy fogyasztói társadalomban élünk, ahol minden a pénzről és a még nagyobb profitról szól! Ezek a kozmetikai cégek óriási adót fizetnek az államnak, s innentől kezdve az államnak nem érdeke, hogy mi, ezen a területen ismerettel nem rendelkező fogyasztók bármit is megtudjunk! Ezek alapján azonban be kell látnunk, hogy ha az államok eddig semmit nem tettek az ügy megoldása érdekében, a jövőben sem lesz ez másként...

 

Szóval a mi tudatos vásárlói döntésünk és felelősségünk, hogy utána járjuk annak, hogy mik azok a veszélyforrások, amiket esetleg ki tudunk küszöbölni az életünkből, a saját és családunk érdekében!

 

 

 

 

 

 

 

 

Frei Dosszié - Kozmetika Völgy

2009.05.15. 01:19 - Mérgező a fürdőszobád!

 

"A szépségipar titkainak felkutatását egy francia városkában kezdtük. Chartres, a francia fővárostól, Párizstól alig egy órányi autóútra található. Chatres a "kozmetika völgy" központja. A világ szépségiparának centruma ez, 100 multinacionális cég gyárai vannak összezsúfolódva ezen a vidéken."

 

Ebben a festői környezetben történik a "csoda":

A kőolajgyártás melléktermékét - a pakurát, ami egy sötét színű, büdös, ragacsos anyag - vegyi eljárásnak vetik alá, melynek keretében szagtalanítják, kifehérítik és egy "kiváló" krémalapot hoznak létre! Legalábbis a multicégek számára!

A kozmetikumokon különböző nevekkel illetik: ásványi olaj, petrolatum, paraffinum liquidum, cera microcristallina, microcristallina wax, ozokerit, petrol wax, ceresin, mineral oil. A babaolaj és a vazelin is ásványi olaj.

A kozmetikai cégek ezt az alapanyagot vásárolják fel, vagyis annyi különbség van egy 200Ft-os és egy 20.000Ft-os krém között, hogy az adott cég mit kever plusszban az alapanyaghoz.

Tehát az ártalmatlannak hírdetett krém sem érdemli meg a krém nevet!

 

Pakura - finomított, a fogyasztó ízléséhez szabott illatosított tömény méreg. Alaposan megfizetünk a betegségeinkért, alig akad tisztességes cég, amelynek az ember is fontos!

 

Aggodalomra ad okot, hogy a hosszútávú következményei az emberi szervezetre még nem ismertek. Az viszont már biztos, hogy megakadályozza a bőr légzését és képességét a méreganyagok semlegesítésére. Olyan, mintha hermetikusan lezárná a bőr felületét, emiatt egy idő múlva el kezd beteg rendszerként működni - kivörösödik, kipattog...

 

Érdemes elgondolkodni azon, hogy a gyártó cég tulajdonosai miért nyilatkoztak úgy, hogy ők nem használják ezeket a készítményeket?

Tudják mi van benne! Talán veszélyes?

Akkor nekünk, gyanútlan fogyasztóknak miért adják el a méregdrága reklámokon keresztül?

 


VESZÉLYES ÖSSZETEVŐK LISTÁJA

2009.05.14. 23:32 - Mérgező a fürdőszobád!

 

Dr. Samuel Epstein (az Illinoisi Egyetem alternatív Nobel-díjas Környezeti Egészség professzora) és az OSHA (Occupational Safety and Health Administration, USA) szerint a felületaktív anyagoknak a bőrön történő ismételt alkalmazása (mint például a rendszeres fürdés és hajmosás) a máj és a vese rák előfordulásának emelkedését eredményezte. Egy másik meglepő vizsgálat szerint az USA-ban nem a napsütötte déli Texasban volt nagyobb a bőrrákok gyakorisága, hanem azokon a területeken, ahol magas uw faktorú szerekkel jobban védekeztek ellene.

Európában a REACH bizottság áldásos tavékenysége nyomán néhány erősen karcinogén összetevőt már kitiltottak a kozmetikai és személyi higiénés szerekből, és a ma már elismerten egészségkárosító kb. 300 veszélyes alkotószert is be fogják tiltani - és most kapaszkodj meg - 2018-ban !

Az Európai Unió kozmetikai Direktívája szerint 1998. január 1-től minden gyártó köteles a kozmetikai termék alkotórészeinek feltüntetésére a csomagoláson. Az egységesítés jegyében az alkotórészeket minden gyártónak azonos néven, az úgynevezett INCI-néven kell megneveznie. Az INCI jelentése: International Nomenclature Cosmetic Ingredients = A kozmetikai anyagok nemzetközi megnevezése. A nevek az angol és a latin nyelvek kombinálásából származnak, a cél a minél szélesebb körű érthetőség volt. Az INCI-neveket a csomagoláson meghatározott (mennyiségileg csökkenő) sorrendben kell feltüntetni. Azt az alkotórészt kell először megnevezni, amely a legnagyobb mennyiségben van a termékben. A legnagyobb rész sokszor  az „Aqua”, amely a vizet jelenti. A következő felirat a készítményben második legnagyobb mennyiségben található anyag, és így tovább.

 

 

 

A teljesség igénye nélkül néhány összetevő, amely megtalálható a Te „testápolási” termékeidben is:

 

 

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) és Ammonium Lauryl Sulfate (ALS): autómosószerekben, garázspadló tisztítókban és motor zsíroldókban - valamint a személyi higiénés termékek 90%- ában használják, mint habképző anyagot. Az SLS-nek és ALS-nek kitett állatokon tapasztaltak szemkárosodást, központi idegrendszer károsodást, depressziót, nehézlégzést, hasmenést, komoly bőrirritációt és még halált is. Gyorsan felszívódhat a szembe, az agyvelőbe, a szívbe, és a májba, és ott elraktározódhat, ami hosszú távú károsodáshoz vezethet. Késleltetheti a gyógyulási folyamatot, felnőtteknél szürke hályogot okozhat. A gyerekeknél megakadályozza a szem normális fejlődését, mert a fehérjéket a vegyszer feloldja. Az SLS és ALS károsíthatja a bőr immunrendszerét is azáltal, hogy elkülöníti a rétegeket, és gyulladást okoz. Gyakorta leplezik részben természetes kozmetikumokban azzal a magyarázattal, hogy "kókuszdióból származik".


Sodium Laureth Sulfate (SLES) és Ammonium Laureth Sulfate (ALES): a Lauryl Sulfatok alkoholos formája. Esély van arra, hogy rákkeltő nitrátok és dioxinek képződjenek belőle. Már egyszeri samponos kezeléssel nagy nitrát mennyiséget juttathat a véráramba.

Fluoride Potenciális rákkeltő alapanyag. Leginkább fogkrémekben találjuk meg, mivel a szakemberek szerint megelőzi a fogszuvasodást. Viszont nyálkahártyán keresztül felszívódva gyomorvérzést idézhet elő! Emiatt a skandináv országokban betiltották a fluoridos fogkrémeket.

Dietanolamin (DEA) Színtelen vagy kristályos alkohol, amit oldószerekhez, tisztítószerekhez és emulgátorokhoz használnak fel. Testápolók tartalmaznak DEA-t, mert puhává teszi a bőrt. Ezenkívül más bőrápoló termékekben is találkozhatunk vele hidratáló hatása miatt. Abban az esetben, ha a DEA nitrátokkal együtt kerül feldolgozásra, egymással reakcióba lépve rákkeltő anyag keletkezik. Bár korábbi tanulmányokban a DEA-t nem sorolták a rákkeltő anyagok közé, napjainkban egyre több kutató vélekedik úgy, hogy a DEA nitrátokkal való egyesülése nélkül is rákot okozhatnak. Többek között bőr- és nyálkahártya izgató hatását is meg kell említeni.

DEA (diethanolamine), MEA (monoethanolamine), TEA (triethanolamine)

gyakran használják kozmetikumokban, hogy beállítsák a pH értéket. Sok zsíros savval használják, hogy a savat sóvá (stearate) alakítsák, ami aztán a tisztítószerek alapja lesz. TEA allergiás reakciókat válthat ki magában foglalva szemproblémákat, a haj és a bőr szárazságát, valamint tartósan használva, ha a bőrben felszívódik. Mérgező lehet.

Ezek a vegyi anyagok Európában már korlátozva vannak az ismert karcinogén hatásuk miatt. Dr. Samuel Epstein (az Illinoisi Egyetem Környezeti Egészség professzora) szerint a DEA alapú felületaktív anyagok bőrön keresztül való ismételt alkalmazása a máj és a vese rák előfordulásában emelkedést eredményezett.

Phthalat károsítja a májat, a vesét és a szaporodási szerveket, mindemellett a szervezetre a hormonokhoz hasonló hatást gyakorol. (Forrás: Öko-Test 06/2001). Samponokban találkozhatunk ezzel az anyaggal a leggyakrabban, illetve kozmetikumok csomagolóanyagaként!

( Néhány éve óriási botrányt robbantottak ki a phthalat tartalmú gyerekjátékok, az Európai Unióban  megtiltották az olyan játékok forgalmazását, amelyekben megtalálható volt ez az anyag, ugyanis a gyereknyál kioldotta phthalat-ot és torzulást idézett elő sok gyereknél! KÉRDÉS: ha a gyereknyál képes kioldani a műanyagból, akkor egy sampon vagy tusfürdő nem képes rá, ami tartalmaz minimum 30-40 vegyi összetevőt? )

LAS-Tenside Erős bőrizgató hatású, a szennyvízbe kerülve nehezen lebomló anyag. A mosószerekhez már nem használják. (Forrás: Öko-Test. 06/2001)

Propilénglükol A propilénlgikol az ásványi olaj kozmetikai termékekben fellelhető formája, amelyet fék- és hidraulikafolyadékokban éppúgy megtalálhatunk, mint a fagyásgátló szerekben. A propilénglükolt bőr- és hajápoló termékekhez és a kozmetikumokhoz hidratáló hatása miatt használják. A bőr nedvességtartalmának megőrzése úgy történik, hogy a propilénglükol megakadályozza a nedvesség vagy a víz eltávozását azzal, hogy berekeszti a bőrt. Különböző információs anyagok figyelmeztetik a propilénglükol tartalmú termékek használóját, hogy ez az anyag erősen irritálja a bőrt és használatával májelégtelenség és vesekárosodás léphet fel.

Alumínium A fémek közé tartozó elem, amelyet leginkább repülőgépek alkatrészei és protézisek előállítása mellett izzadásgátló termékek alapanyagaként és savgátlókhoz valamint fertőtlenítőszerekhez használnak. Az alumínium szoros összefüggésbe hozható a mellrák és az Alzheimer-kór kialakulásával. Az izzadásgátlók fő összetevője, mint a nevében is benne van, magát az izzadást gátolja meg.  ( Gondolkozzunk el ezen egy kicsit! Az izzadás egy természetes élettani folyamat, így üríti ki a szervezet a mérgeket. Ha ezt megakadályozzuk, hová kerülnek a méreganyagok? Nos, igen visszaáramlanak… Vajon ezek után véletlen, hogy amióta piacra dobták az izzadásgátló szereket, ugrásszerűen megnőtt a melldaganatos emberek száma? Vigyázat(!), nem csak a nők problémája a melldaganatos elváltozás! Minden harmadik melldaganatos nő után a negyedek az egy férfi! )

Bután Rendkívül gyúlékony aeroszol; nagy mennyiségben narkotizáló hatású. A bután egy üvegházhatást kiváltó gáz, amely szintén felelős a globális felmelegedésért

Propán A propán egy olyan aeroszol, amely nagy mennyiségben narkotizáló hatással bír. Alkohol Színtelen, illékony, gyúlékony folyadék, ami élesztőgombák és szénhidrát erjedésével keletkezik. Gyakran használják oldószernek, de italokban és gyógyszerekben is megtalálható. Ehető és iható termékek alkotórészeként hajlamosabbá teheti a testszöveteket a rákkeltő anyagokkal való reagálásra. Azok a szájöblítők, amelyek 25%-nál magasabb alkoholtartalmúak hozzájárulhatnak a száj-, a nyelv- és torokrák kialakulásához.

Talkum A talkum egy puha, szürkés-zöld színu ásvány, amely megtalálható néhány testápoló és kozmetikai termékben. A hintőporokban van jelen nagy mennyiségben. Tudományos tanulmányok kimutatták, hogy a hintőpor rendszeres használata a genitális területen 3-4 szeresére növeli a petefészekrák kialakulásának az esélyét.Bizonyos körülmények között a talkum belégzése káros lehet, mindemellett rákot is okozhat.

Formaldehid és származékai (bronidox, bronopol, diazolidinyl-karbamid, diazolidinyl-urea, hydantoin, imidazolidinyl-karbamid, imidazolidinyl-urea, 2-bromo-2-nitropropán-1,3-diol, 5-bromo-5-nitro 1,3-dioxane). Színtelen mérgező gáz, irritáló hatású, és rákkeltő anyag. Vízzel kombinálva a formaldehidet fertőtlenítőszerként, rögzítőként illetve tartósítószerként használják. A formaldehid számos kozmetikai termékben megtalálható, de főként a hagyományos körömápolási termékekhez használják. A formaldehidek rákkeltő anyagok, amelyek már kis mennyiségben is irritálják a nyálkahártyát és allergiát válthatnak ki. Allergiát okoz, irritatív és bőrgyulladást okoz, fejfájást és krónikus fáradtságot. A párája erősen irritatív a szem, orr és torok nyálkahártyájára.

Gloxal Tartósítószerként alkalmazzák. Fennáll a gyanú, hogy ez más összetevőkkel keverve, rákkeltő anyaggá alakul át.

 

Octyl Methoxycinnamate (kémiai fényszűrő) –sejt-toxikus! MINDADDIG NEM RÁKKELTŐ,AMÍG KI NEM MEGYÜNK VELE A NAPRA! Mivel napozásnál ezt az anyagot a bőrre kenjük (minnél magasabb a napvédőtermék fakorszáma annál károsabb) nem tudjuk kikerülni azt, hogy a napsugarakkal ne lépjen REAKCIÓBA!!! Még aki nem szerette a kémiát az is tudja, hogy a reakció nem biztos, hogy jót jelent. Az egy jó kérdés, hogy akik naphosszat tarózkodnak a tűző napon (pl.: útépítők) és nem használnak fényvédő krémeket (OCTYL METHOXYCINNAMATE), közöttük miért nincs annyi bőrrákos megbetegedés, mint akik mindenféle kozmetikummal védekeznek a bőrrák ellen?! Szerintem ugyanannak a napnak a sugarai érik őket is!

 

 

Glycerin  Sziruphoz hasonló folyadék, melyet víz és zsír kémiai reakciójával állítanak elő. Puhítóként és oldószerként kerül felhasználásra. Hatására a bőr alsóbb rétegeiből a bőr felületére vonzza a nedvességet, és ott is tartja azt, hacsak a levegő nedvességtartalma el nem éri a 65%-ot. Így a bőr belülről kifelé haladva fokozatosan kiszárad. Kaolin Finom fehér agyag, melyet főként porcelánkészítéshez használnak. A bentonithoz hasonlóan teljesen eltömíti és elgyengíti a bőrt.

 

Lanolin  Gyapjúból nyerhető zsíros anyag, amely gyakori összetevője kozmetikumoknak és különböző krémeknek.  A kozmetikumokban használt lanolin nagy része erősen szennyezett klórozott szerves növényvédő szerekkel, mint a DDT. Néha allergiát vált ki a bőr felületén, pl. bőrkiütések formájában.

Paraffinum Liquidium (ásványolaj) Rákkeltő gyanús! Egy nyersolaj (petróleum) származéka. Ipari felhasználásakor leginkább kenőolajként alkalmazzák. Az ásványolaj egy finom, filmszeru réteget képez a bőr felszínén, így a toxinok, a nedvesség és egyéb a bőr által termelt anyagok elől elzárja az utat. A bőr nem tud normálisan lélegezni, így az oxigén sem juthat át a sejtfalon. ( Érdemes megnézni a Frei Dosszié – Kozmetika Völgy adását, vagy olvasd el az erről adásról készült írásos beszámolómat! )

Nitro- és policiklikus pézsmavegyületek Ezek a szintetikus parfümanyagok az állatkísérletek során részben rákkeltőnek bizonyultak, részben pedig megváltoztatják az egyed genetikai hátterét. Környezetünkben és a szervezetünkben ezek az anyagok annyira felhalmozódnak, hogy akár az anyatejben is ki lehet mutatni. A legújabb kutatások szerint káros hatást gyakorol a májra. Az illatanyagok allergiát válthatnak ki az embereknél, és a kötőhártya mellett a légutakat is irritálhatják. Petrolatum Petróleum bázisú zsír, melyet az iparban kenőanyagként használnak. A petrolatum valamennyi károsodást előidéző tulajdonsága megegyezik az ásványolajnál tárgyaltakkal.

Triclosan   ( hivatlosan betiltva )

2005. december 31-től hivatalosan betiltva, mert vese és májrákot okoz! Ennek ellenére a mai napig számos termékben megtalálható! A n betiltva, mert vese és májrákot okot! Ennek ellenére a mai napig számos termékben megtalálható! A triclosan szintetikus alapú tartósítószer, amelyet baktérium- és gombaölő hatása miatt a kozmetika számos szereiben, illetve fogkrémben, szappanban és lábápolókban is megtalálható. Viszont allergiát okozhat, és káros az egészségre. Mérgező anilint "állít elő" amely a bőrön és a nyálkahártyán keresztül felszívódik a szervezetbe, majd ott szétterjed. A bőr természetes savvédőköpenyét támadja meg és károsítja a májat. Ha egy fogkrém triclosant tartalmaz, a szájhigiénia veszélyessé válhat. Lenyelésekor még az emésztéshez fontos bélbaktériumokat is károsíthatja. A triclosan előállítása során mérgező anyagok keletkezhetnek, pl. dioxinok és furánok. Ezek az összetevők is beépülhetnek szervezetünkbe, károsítják a májat és rákot okoznak. A triclosan széles körben való alkalmazása bizonyíthatóan ellenálló csírák kialakulásához vezet. Ez azt jelenti, hogy a triclosan rendszeres használatával pont az ellenkezőjét érjük el, mint amit akartunk: a kórokozók ellenállóvá válnak és már nem lehet őket célzottan legyőzni.
Biológiailag nehezen bomlik le, mérgező az élővizek és a halak számára. Ha a triclosan bekerül a folyókba, UV-sugárzás hatására dioxinok keletkezhetnek belőle. A triclosan rendkívül káros a vízben megtalálható organizmusokra és maradandó károkat okozhat a folyóvizekben.

 

Vizsgáld meg azon termékek összetevőit, amit jelenleg a fürdőszobádban, a konyhádban és a mosás során használsz!

Ne vegyél és ne használj olyan kozmetikumokat, sampont, fogkrémet, stb., amiben az egészségedre  káros anyagok vannak.

Ma már léteznek olyan termékek, amelyeket kifejezetten úgy állítanak össze, hogy ne tartalmazzanak  rákkeltő és méreganyagokat!

Előfordulhat, hogy ezek első ránézésre drágábbak, és valószínűleg nem lehet “kényelmesen” megtalálni őket a szupermarketek polcain, de ne felejtse el, hogy itt nem “lényegtelen apróságokról”, hanem potenciálisan maradandó egészségkárosodást, betegséget okozó mérgekről van szó.

Ezen spórolni nem érdemes - az egészségünk mindennél többet ér!

Cseréld  le fürdőszobád termékeit!

 

 

 

Mérgező és rákkeltő anyagok a testápolószerekben - RÉMHÍR VAGY VALÓSÁG?

2009.05.14. 16:41 - Mérgező a fürdőszobád!

Miközben a reklámok egyre "jobb és hatásosabb" készítményekre hívják fel a figyelmet, folyamatosan nő a bőrük állapotára panaszkodó, elégedetlen vásárlók száma. A háttérben meghúzódó okok miatt  mindenkinek a megelőzésre kellene koncentrálnia , s nem az esetleg mellékhatással járó gyógyszeres kezelésre.

 

Bátran kijelenthetjük, hogy a kozmetikumokkal szembeni túlérzékenység korunk bőrbetegsége, minden negyedik állampolgár találkozott már vele. A bőrgyógyászok szerint az allergiás bőrtünetek egyebek mellett azzal is magyarázhatóak, hogy az emberek egyre többféle olyan készítményt használnak, amelyekben érzékenyítő anyagok is találhatóak. Nem beszélve arról, hogy a különféle kozmetikumokban található problémás anyagok terhelése össze is adódhat. A gyártók szerint a kritikus összetevők csak a megengedett mértékben fordulnak elő. A tégelyek, flakonok címkéin gyakran homályban marad ezen anyagok felhasználásának mértéke. A tisztánlátást nehezíti, hogy a kozmetikumok összetételét a hatóságok nem ellenőrzik.

A megkérdőjelezett anyagokra nem egyformán reagálnak az emberek. S az igazi veszély pont ebben rejlik! Előfordulhat, hogy valaki évekig használja panaszmentesen ugyanazt a kozmetikumot, s hirtelen válik rá érzékennyé a bőre. Utólag már nem látjuk az ok-okozati összefüggést a kedvenc kozmetikumunk használata és az egészségügyi elváltozásunk között!

Nyilván ezen információk hallatán megoszlanak a vélemények a tekintetben, hogy mit tehetünk, vagy egyáltalán kell-e valamit tennünk?

Ehhez egy gondolatot fűznék csak hozzá, amely sokat sejtet a minket körülvevő profitorientált világonkról: a Te egészséged egyedül a Te érdekedben fontos!

Azt gondolom el lehet viccelni ezt a témát mondván, hogy  "úgy is meg kell halni valamiben". Figyelmen kívül is hagyhatod, de mielőtt ezt megtennéd csupán EGY KÉRDÉSRE VÁLASZOLJ!

Ha most azt mondom Neked, hogy jó esélyed van rá, hogy néhány év múlva melldaganatos elváltozást állapítsanak meg Nálad, ha továbbra is azt az izzadásgátlót használod, amit eddig - akkor is elbagatelizálod ezt a problémát? Talán még humorosan hozzá is teszed, hogy " nem baj, ha néhány év múlva melldaganatot állapítanak meg nálam és le kell vágni az egyiket, úgy is van belőle kettő "?

 

 

 

 

 

 

 

 

Úgy gondolog ez Veled nem történhet meg?  Azzal bújsz ki a felelősséged alól, hogy Te férfi vagy? Akkor most az én feledatom, hogy kijózanítsalak az álomvilágodból, Te sem vagy szent és sérthetetlen! A statisztikai adatok szerint minden harmadik melldaganatos nő után a NEGYEDIK AZ EGY FÉRFI!

Az az igazság, hogy a 21. század negatív hozadéka, hogy a Te egészséged a Te kezedben van. Akár egyet értesz vele, akár nem :

          TÉNY,HOGY AZ EGÉSZSÉGEDÉRT TE TARTOZOL FELELŐSSÉGGEL! 

Naívság lenne  a részedről, ha nem hinnéd el, ha Neked valamilyen egészségügyi problémád lesz az nem a Te és családod óriási problémája!

 

Mérgezés - ahogyan egy szakember látja

2009.05.14. 13:49 - Mérgező a fürdőszobád!


Kozmetikai termékek vásárlásánál talán fokozottan igaz, hogy nehéz eldönteni, melyik termék jó, és melyiknek inkább csak a marketingje jó. A szakemberek szerint jóval kevesebb kozmetikumot kellene használnunk, ha mindig a megfelelőt választanánk.

 

Dr. Móréné Horkai Edit, az Országos Élelmiszertudományi Intézet (OÉTI) kozmetikai osztályának több mint harminc éves szakmai tapasztalattal rendelkező vezetője a minőség legfontosabb kritériumának a termék biztonságát tartja. Szerinte a jó minőségű kozmetikumokkal szemben alapvető követelmény, hogy ne tartalmazzanak olyan anyagokat, amelyek károsíthatják az egészséget, vagy akadályozzák a bőr kiválasztó, védő, légző funkcióit. Bizonyos anyagok idővel nem véletlenül kerülnek „feketelistára".

 

Előfordul azonban az is, hogy bár egy anyag a szakemberek szerint már bőven megérett a tiltásra, mégsem korlátozzák használatát.
Csak sejteni lehet az okot. Az osztályvezető nem kis eufémizmussal úgy fogalmaz: feltételezhető, hogy komoly profitérdekek befolyásolják a döntéshozókat.

Dr. Móréné szerint minőség szempontjából nem feltétlenül jobbak a kozmetikusok által használt professzionális termékek sem, mint azok, amelyek a kereskedelmi forgalomban mindenki számára hozzáférhetők. Továbbá nincs rájuk vonatkozó külön kritériumrendszer. Ami az összetételüket illeti, csupán a megengedett határértékben lehet eltérés.

A szakmai felhasználásra gyártott termékekben (amelyekkel csak kozmetikákban találkozhatunk) egyes anyagok magasabb százalékban, magasabb ph-értékben szerepelhetnek, mint az otthon használatosakban. Mivel az EU kozmetikumokra vonatkozó rendeletében kizárólag szintetikusan előállított anyagok szerepelnek, a határértékek is azokra vonatkoznak.

Az OÉTI osztályvezetője szerint a természetes anyagokat tartalmazó kozmetikumoktól inkább várható előnyös hatás, mint a szintetikusaktól, mivel összetételüket tekintve az előbbiek közelebb állnak a bőrhöz, és könnyen felszívódnak.

A vásárlók nagyon különbözően ítélik meg a minőséget. Sokan élnek a márkák bűvöletében, s hagyják magukat elvarázsolni a reklámok által.
Meglepő, hogy még ma is igen sokan vásárolnak elsődlegesen a csomagolás és a termékek illata alapján.

„A kozmetikusok közül egyre többen döntenek az összetevők és a hatóanyagok alapján. Döntésüket a munkájuk során szerzett tapasztalataik is befolyásolják, és ha nem hanyagolják el a tanulást, könnyebben meg tudják különböztetni a silányat az értékestől. A kozmetikusok sokat tehetnének a minőségi kozmetikumok népszerűsítéséért, és a megtévesztő cégek leleplezéséért" - tette hozzá Moréné Horkai Edit.

A kozmetikumok beszerzésénél általában lényeges tényező a termék ára. A vásárlók többsége az olcsóbb árukat keresi, ám azok legtöbbször egyúttal gyengébb minőségűek is. A szakember szerint a kozmetikai, arc- és testápolási cikkek vásárlásakor nem lenne szabad elfelejteni, hogy a jó minőségnek ára van. Az értékes összetevők drágák, a silányabb anyagokat tartalmazó kozmetikumok használata esetén viszont inkább előfordulhatnak mellékhatások.

 

 

 

 

 

Végül ad még egy személyes tippet a szakember: mielőtt egy-egy agyonreklámozott termék mellett dönt valaki, jó, ha eszébe jut, hogy a gyártó a marketingköltséget is beépíti az árba, így sokszor azt és nem a minőséget fizetteti meg a vevővel.